TAAS LIBAJURIST?

VEIKO RÄMMEL LAHMIB TÜHJE SÕNU?

Eks uurigem siis seda Eesti Vabariigi seaduste valguses, kuid kas need kehtivad nimetatud blogi päritolumaal…

Kuna tegemist on avaliku elu tegelasega, Riigikogu valimiste üksikkandidaadiga, siis on iseenesest mõistetav, et avalikkusel on antud isiku ja kõigi tema avalikku tegevust puudutavate tahkude suhtes kõrgendatud huvi. Edastatav materjal sisaldab minimaalselt kommentaare, küll aga küsimusi, mis sisuliselt dubleerivad kolmandate isikute poolt avalikes kommentaariumites avaldatut või on küsimused otseselt ajakirjanduslikku laadi. Peamine blogis avaldatu sisu on avalikus Interneti-meedias ning avaliku Interneti-meedia kommentaariumis juba varem avaldatu, kaasa arvatud avalikkusele pööratud ning vabalt kasutatavad andmebaasid, nagu Äriregistri teabesüsteem, Ametlikud teadaanded jne.

Siinkohal toome ära väljavõtte Isikuandmete kaitse seadusest:

§ 11.  Isikuandmete avalikustamine

(1) Kui andmesubjekt on oma isikuandmed avalikustanud ise, andnud käesoleva seaduse § 12 kohase nõusoleku nende avalikustamiseks või kui isikuandmed avalikustatakse seaduse, sealhulgas käesoleva paragrahvi lõike 2 alusel, siis ei kohaldata isikuandmete töötlemisele käesoleva seaduse teisi paragrahve.

(2) Isikuandmeid võib ilma andmesubjekti nõusolekuta ajakirjanduslikul eesmärgil töödelda ja avalikustada meedias, kui selleks on ülekaalukas avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega. Andmete avalikustamine ei tohi ülemääraselt kahjustada andmesubjekti õigusi.

Kõik avaliku elu tegelast, Riigikogu valimiste üksikkandidaati kui avaliku huvi objekti kujutavad fotod on on autori(te) poolt Internetis eelnevalt vabalt levitatud, autori(te) nime ega kontakte ei ole vabalt kättesaadavatele fotodele algselt lisatud. Sellest lähtuvalt on ilmselge, et  autor(id) on toiminud Autoriõiguse seaduse §10 lg 1 alusel, mille kohaselt teos loetakse üldsusele suunatuks, kui see on avalikult esitatud, üldsusele näidatud, edastatud, taasedastatud, üldsusele kättesaadavaks tehtud või muul viisil üldsusele suunatud mis tahes tehnilise vahendi või protsessi vahendusel.

Blogis kasutatavad visuaalsed materjalid, mis kujutavad avaliku elu tegelast ja Riigikogu valimiste üksikkandidaati ning temaga seotud elemente, on ainult illustreeriva tähendusega ning nagu ka tsiteeringud ja refereeringud, alluvad kõik täies mahus ja otseselt Autoriõiguse seaduse § 17-le, mille järgi on lubatud teose kasutamine autori(te) nõusolekuta ja autoritasu maksmiseta (samas autori(te) seaduslikke huve põhjendamatult kahjustamata) §-s 19 toodud juhul, mis kätkeb endast informatsioonilisi eesmärke. Täidetud on ka §-s 19 toodud tingimus, mille kohaselt autori(te) nõusolekuta ja autoritasu maksmiseta, kuid kasutatud teose autori(te) nime, kui see on teosel näidatud, teose nimetuse ning avaldamisallika kohustusliku äranäitamisega. Ka need tingimused on täidetud, kuna visuaalselt kasutatavatel materjalidel ehk teostel, mis kujutavad avaliku elu tegelast ja Riigikogu üksikkandidaati, ei ole algselt näidatud autorit ning kõigele blogis avaldatule on lisatud Interneti-lingid, mis viitavad algallikatele. Sellest tulenevalt on Autorikaitse seaduse § 19 vastavalt järgnevate lõigete järgi lubatud:
1) õiguspäraselt avaldatud teose tsiteerimine ja refereerimine motiveeritud mahus, järgides refereeritava või tsiteeritava teose kui terviku mõtte õige edasiandmise kohustust;
2) õiguspäraselt avaldatud teose kasutamine illustreeriva materjalina õppe- ja teaduslikel eesmärkidel motiveeritud mahus ja tingimusel, et selline kasutamine ei taotle ärilisi eesmärke;
7) õiguspäraselt avaldatud teose kasutamine karikatuuris motiveeritud mahus.

Idenditeedivargusest ei saa aga juttugi olla, sest see tähendab teise isiku identiteeti puudutavate andmete edastamist, andmetele juurdepääsu võimaldamist või kasutamist eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel teisest isikust teadvalt ebaõige ettekujutus ning selle eesmärgiks võib olla tekitada kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele või varjata kuritegu. Antud blogis ei esineta teise isikuna ehk siis Riigikogu üksikkandidaadi Veiko Rämmel’ina. Seda ütleb ära ka blogi nimetus “Kes on Veiko Rämmel”.

Laimamisega pole sellel blogil samuti mitte midagi ühist. Laimamine oleks tahtlikult vale teabe edastamine eesmärgiga halvustada laimatavat. Antud juhul edastab blogi ülevaatlikke materjale, mille autoriteks on avaliku elu tegelase ja Riigikogu üksikkandidaadiga kokkupuutunud isikud ning esmalt tema ise – Veiko Rämmel. Kohatu oleks küsida siinkohal, et kas ehk Interneti-keskkonnas Ametlikud teadaanded avalikult avaldatud materjalid on laim? Kuid nii väiklased me siiski ei ole.

Blogi koosneb nimetatud avaliku elu tegelast ja Riigikogu üksikkandidaati Veiko Rämmel’it puudutavatest ülevaatlikest ning avalikkusele ka teistest andmeallikaist kättesaadavatest materjalidest.

______

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=40445764&com=1&s=1&no=20

https://www.riigiteataja.ee/

Olgu veel lisatd, et veebilehel http://si.kongress.ee/jaerg-ueksikandidaati-valides-vaeaertustame-iseend-ja-oma-riiki-3.html#josc3871 kelgib Veiko Rämmel jätkuvalt, et “süüdistus identiteedivargus ja autoriõiguste rikkumine. Enamus materjale on kaaperdatud minu blogist, kus must-valgel kirjas, et materjale tohib kasutada vaid blogi omaniku loal”. Kui idenditeedivargus (Rämmel, defineerige see kehtiva Karistusseadustiku valguses) on olematu, siis teise punktiga võiks ehk nõustuda, kuid ei saa – poolik tõde ei ole tõde. Seega ärge valetage, kodanik Rämmel – teie blogis on must-valgelt ja suurte trükitähtedega kirjas jäegnev: “SELLES BLOGIS KIRJASTATUD MATERJALE VÕIB KASUTADA AJAKIRJANDUSES JA MUJAL VAID BLOGI OMANIKU LOAL VÕI VIITEGA BLOGILE“.

Samuti on Veiko Rämmel väitnud (loe: süüdistanud) et veikorammel.wordpress.com on “kaaperdanud” tema fotosid temale “kuuluvalt” Facebook’i kontolt.

1. Veiko Rämmel ei ole mitte ühegi Facebook’i konto omanik, ta on vaid registreerinud ennast Facebooki kasutajaks, avades seal konto.

2. Registreerides end Facebook’i kasutajaks on ta nõustunud Facebook’i kasutustingimustega, millest toome siinkohal väljalõike:

Statement of Rights and Responsibilities
This Statement of Rights and Responsibilities (“Statement”) derives from the Facebook Principles, and governs our relationship with users and others who interact with Facebook. By using or accessing Facebook, you agree to this Statement.
2. Sharing Your Content and Information
2.4. When you publish content or information using the “everyone” setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture).

Eelpooltoodu tähendab, et kõik vabalt kättesaadavad Facebook’ist pärinevad fotod tuleb varustada ainult ühe märkega – viitega Facebook’ile:

Fotod: Facebook, www.facebook.com (+illustreeriv töötlus)

Nii et veelkord nende jaoks, kelle aju vastuvõtuvõime läheneb nullile: KÄESOLEVAS BLOGIS ON KÕIK MATERJALID VARUSTATUD VIIDETEGA ALGALLIKAILE. Arukatele inimestele aga: Head sirvimist! :)

Leave a comment